HPV-screening

Salle de consultation pour le dépistage des HPV

Waarom moet ik me laten screenen?

Screenings verlagen het risico op een invasieve baarmoederhalskanker die door een HPV-infectie wordt veroorzaakt. Een driejaarlijkse screening bij vrouwen tussen 25 en 65 jaar aan de hand van een klassiek baarmoederhalsuitstrijkje verlaagt de incidentie van invasieve baarmoederhalskanker met 90%. Dankzij de screening kunnen precancereuze laesies ten gevolge van HPV worden opgespoord en krijgen vrouwen een kortere en minder invasieve behandeling, waardoor hun vruchtbaarheid behouden blijft. De lange latentie tussen het verschijnen van een cytologische afwijking en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker verklaart het belang van de screenings bij vrouwen.

 

Leeftijd en frequentie voor screenings

De eerste twee uitstrijkjes worden afgenomen met een tussenperiode van één jaar bij vrouwen vanaf 25 jaar. Als de testresultaten normaal zijn, wordt een screeningsfrequentie van één uitstrijkje om de 3 jaar aanbevolen voor vrouwen tussen 25 en 65 jaar.

Analyse frottis dépistage HPV par un médecin

Hoe verloopt de screening?

Le dépistage des condylomes se réalise via l’inspection de la zone De screening op condylomen wordt uitgevoerd middels een controle van het anogenitale gebied.

Als de pathologie wordt gediagnosticeerd, moet de seksuele partner altijd op de hoogte worden gebracht en wordt een koppelscreening aanbevolen om elke andere gerelateerde ziekte te elimineren.
De screening op precancereuze laesies wordt uitgevoerd middels een baarmoederhalsuitstrijkje.

Dat is een test waarbij cellen van het oppervlak van de baarmoederhals worden weggenomen.

Resultaten van het uitstrijkje:

  • Normaal
  • Goedaardige laesies
  • Epidermoïde laesies :
    • ASCUS (atypische cellen met onduidelijke betekenis)
    • LSIL (laaggradige squameuze intra-epitheliale laesie)
    • HSIL (hooggradige squameuze intra-epitheliale laesie)
    • Invasieve epidermoïde kanker
  • Klierlaesies :
    • AGCUS (atypische kliercellen met onduidelijke betekenis)
    • Adenocarcinoom (endocervicaal, endometriaal, ectopisch)

De kwaliteit van het uitstrijkje kan worden beïnvloed door: menstruatie, bloedverlies, vaginale ontsteking of infectie, zwangerschap, postpartum (de wachttijd van 6 tot 8 weken na een bevalling moet worden gerespecteerd), gebruik van vaginale medicatie of een glijmiddel (48 uur wachten), ernstige genitale atrofie die gerelateerd is aan de menopauze.

Wanneer er laesies aanwezig zijn worden op basis van de ernst ervan cytologisch toezicht, aanvullende onderzoeken of behandelingen uitgevoerd (colposcopie, HPV-test, biopsieën) om het risico op ontwikkeling tot een kanker te beperken.

Colposcopie

Een colposcopie is een screeningsonderzoek dat bestaat uit een visueel onderzoek van de baarmoederhals met behulp van een binoculaire microscoop, de zogeheten colposcoop, waarmee een beeld 6 tot 40 keer kan worden uitvergroot. In het merendeel van de gevallen is een colposcopie een onderzoek op vraag van de gynaecoloog wanneer het uitstrijkje afwijkende resultaten oplevert.

Om een colposcopie uit te voeren, moet de baarmoederhals worden blootgesteld met een vaginaal speculum en moeten reactieve vloeistoffen worden aangebracht om de verdachte zones wit te maken (azijnzuur) en om de grenzen van deze zones weer te geven (lugoloplossing).

Met een colposcopie kunnen afwijkingen of precancereuze laesies worden opgespoord die met het blote oog niet zichtbaar zijn en die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.
Tijdens het onderzoek kunnen soms kleine slijmvliesstalen op de baarmoederhals (biopsieën) worden afgenomen voor verdere microscopische analyse.

HPV-test

De HPV-test is een moleculaire-biologietest die de aanwezigheid van het DNA van het papillomavirus in cervicale cellen opspoort en de mogelijke aanwezigheid van oncogene HPV detecteert.

De HPV-test wordt op dezelfde manier uitgevoerd als het uitstrijkje en een positieve HPV-test leidt tot een conventioneel cytologisch onderzoek (uitstrijkje).

De HPV-test is een kwalitatieve test met een gevoeligheid die hoger is dan 95%.

Resultaten van de HPV-test

  • Positief: aanwezigheid van oncogene HPV
  • Negatief: afwezigheid van oncogene HPV